Per Morbergs hemlagade äppelmos

Per Morbergs hemlagade äppelmos
Foto: Martin Löf

Få saker är godare än hemlagat äppelmos på nyplockade äpplen. Så här gör Per Morberg sitt äppelmos!

16 mars 2017
45 m

Du behöver

  • ca 2 l vatten
  • 3 tsk askorbinsyra
  • 2 kg äpplen av valfri sort
  • 2 dl vatten
  • ca 1 dl råsocker (efter smak)

Gör så här

  1. Fyll upp en stor skål med vatten och tillsätt askorbinsyra.
  2. Skölj äpplena, skala och skär upp i grova bitar. Lägg bitarna i skålen med vatten och askorbinsyra allt eftersom du hackar så att de inte mörknar.
  3. Lyft ur äppelbitarna och lägg i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten (1 dl vatten per kilo äpplen) och låt koka upp under lock i ca 15 minuter.
  4. Passera äpplena sedan genom en grov sil eller ”äppelvagga”. Häll upp moset i en kastrull och smaka av med råsocker. Om äpplena i sig är väldigt söta behövs nästan inget socker och om de är syrliga behövs mer. Smaka och känn efter. Koka upp så sockret smälter.
  5. Ät och njut på en gång eller portionera upp och frys in!
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept