Borsjtj, rysk rödbetssoppa

Borsjtj, rysk rödbetssoppa
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Borsjtj, rysk rödbetssoppa

16 ingredienser

Borsjtj, en klassisk rysk soppa på rödbetor. Per Morbergs recept är beräknat till cirka 6 personer.

Per lagade också
Fruktspett med chokladsås
Piroger med sidfläsk

Ingredienser

  • 0,5 kg rödbeta
  • 100 g palsternacka
  • 300 g vitkål
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 300 g korv (av favoritsort)
  • 3 klyftor vitlök
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning (eller olivolja)
  • färsk bladpersilja, till garnering
  • gräddfil, till garnering

Gör så här

  1. Skala och strimla grönsakerna och löken tunt. Fräs grönsakerna i smör eller olivolja i en rymlig kastrull i 3-4 minuter, utan att de tar färg.
  2. Häll över grönsaksbuljong och lägg i kryddor. Låt koka 20-30 minuter.
  3. Skiva upp korv och låt den koka med de sista minuterna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Serveras med en klick gräddfil och bladpersilja. Har du en rökt svålbit kan du koka med den i soppan för att få extra smak.