Pepparkaksstuga

Pepparkaksstuga
Foto: TV4
Jul

Vår lilla stuga är lättbakad. Vi utgår från färdigköpt deg och färdigköpta stora pepparkakshjärtan. Skär ut en noggrann mall av stadigt papper att lägga på den kavlade degen. Då kan du skära ut de olika delarna till huset direkt på plåten.

12 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 förpackning färdig pepparkaksdeg
  • 5 stora pepparkakshjärtan

Till dekoration:

  • godis eller tårtpynt
  • Kristyr:
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 äggvita
  • 2 droppar ättiksprit (12%)
  • “Klister”
  • 2 dl strösocker
  • spritspåse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen. Lägg degen på kall plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg på mallarna och skär först ut väggarna. Skär därefter ut fönster och dörrar i väggarna. Grädda i ugnen tills degen fått fin, brun färg.
  2. Smält sockret i en stekpanna. Foga samman väggarna med sockret som "klister". Ställ huset på en bricka så att det står stadigt.
  3. Vispa ihop kristyren med elvisp så att det kommer ordentligt med luft i kristyrmassan. Det gör den lätt att spritsa. Fyll spritspåsen med kristyrmassan. Förslut påsen så att det inte kommer in luft. Spritsa kristyr i hörnen så att fogarna täcks.
  4. Sätt fast takbitarna mot väggarna med hjälp av smält socker. Spritsa sedan kristyr på huset så att godiset kan fästa i kristyren. Dekorera huset efter lust och fantasi. Pudra gärna en lätt nysnö av florsocker över huset.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept