Penne med spenat, vitlök och karljohansvamp

30 m
4
Penne med spenat, vitlök och karljohansvamp
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 500 g bladspenat
  • 400 g karljohansvamp
  • 2 små schalottenlökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • ca 1 dl olivolja av god kvalitet
  • salt och svartpeppar
  • 400 g penne
  • ev. färskriven parmesanost

Gör så här

  1. Skär spenaten grovt. Putsa och borsta svampen ren och skär den i bitar. Finhacka schalottenlöken och skiva vitlöken.
  2. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna. Lägg i vitlöken och rosta den på låg värme tills den börjar ta färg. Lägg sedan över löken på ett fat.
  3. Använd samma stekpanna för att steka svamp och lök. Tillsätt olivolja och fräs dem på ganska hög värme tills ev. vätska kokat in. Häll i ytterligare olivolja och stek sedan, i ca 2-3 minuter, eller tills svampen är gyllenbrun. Salta och peppra.
  4. Hetta upp olivolja och fräs spenaten tillsammans med den rostade vitlöken i rikligt med olivolja. Blanda sedan försiktigt samman med svamp och lök. Tillsätt ytterligare olivolja för att få en krämig svamp- och spenatblandning.
  5. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. Lägg i pastan när vattnet kokar upp. Koka pastan ”al dente” enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  6. Rör snabbt samman pastan med spenatblandningen. Blanda alltsammans noga men varsamt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera pastan rykande het, och för den som önskar, med lite färskriven parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept