Gravad lax med senapssås

15 min
6
Gravad lax med senapssås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Köket

Att grava lax är enkelt. Det tar bara lite tid. Prova med Karin Chädströms goda sås till!

14 april 2011
Visa mer
15 min
6

Du behöver

Gravad lax:

  • 1 kg lax
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl salt

Gravlaxsås:

  • 5 msk senap
  • 4 msk vinäger
  • HP-sås
  • worcestershiresås
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 dl matolja
  • hackad dill

Gör så här

  1. Gravlaxsås: Blanda senap, vinäger, HP-sås, worcestershiresås, socker och kryddor. Rör tills sockret har smält. Tillsätt oljan sakta under kraftig omrörning. Blanda sist i dillen. Ställ såsen svalt.
  2. Gravlaxskinnet kan också halstras och ätas som ett tilltuggschips.
  3. Laxen: Blanda alla ingredienser och gnid in dem i laxfilén, låt stå framme tills sockret smält. Ställ i kylen cirka 2 dygn.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept