Wokade sesamkremlor

Wokade sesamkremlor
Foto: Stefan Wettainen
Från Svamplycka

Denna smakrika svampwok med koreansk förlaga kan serveras med nudlar, som varm sallad eller som tilltugg. Sesamfrön rostar man lätt i en torr stekpanna eller wok på medelgod värme.

Receptet ger 4 små portioner, eller 2 portioner till huvudrätt.

5 augusti 2010
Visa mer

Du behöver

Wok

  • 4 dl färsk svamp, exempelvis kremlor och soppar, eller 1 dl torkad blandsvamp
  • jordnötsolja eller annan matolja att steka i
  • 1 finstrimlad röd paprika
  • 1 tunt skivad gul lök
  • svartpeppar ur kvarn
  • eventuellt lite salt
  • rostade sesamfrön

Marinad

  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk japansk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mörk sesamolja

Gör så här

  1. Om svampen är färsk, skär den i tunna skivor. Om den är torkad, blötlägg den i 15 minuter i ljummet vatten. Släng bort vattnet och låt svampen torka på hushållspapper en liten stund.
  2. Blanda marinadens alla ingredienser i en rymlig bunke och rör om noga. Lägg i svampen och låt stå i 2 timmar.
  3. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Lägg i svampen med marinad och allt och sedan paprika och lök. Woka (snabbstek) i 3—4 minuter under ständig omrörning.
  4. Peppra rikligt. Smaka av och salta kanske en aning. Strö över rostade sesamfrön och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept