Saltbakad lax

50 min
4
Saltbakad lax
Foto: Tv4
50 min
4

Du behöver

  • 2 hg färsk laxsida med skinn per person
  • 2 kg grovt salt
  • 5 st mandelpotatisar per person
  • klippt gräslök
  • 5 st körsbärstomater per person
  • olivolja
  • flingsalt

Romsås

  • 1 dl turkisk youghurt per person
  • 40 g mixkaviar per person
  • 1 msk rödlök, finhackad per person

Gör så här

  1. Täck botten på en ugnseldfast form med grovt salt. Lägg på laxen med skinnsidan uppåt. Baka i 200 grader ugn i cirka 20-30 minuter beroende på tjocklek. Ta bort skinnet och vänd laxen och borsta bort det grova saltet som fastnat. Skär i bitar och lägg upp. Skala, salta och koka potatisen . Pressa och garnera med en nypa gräslök. Värm olja i stekpanna och fräs tomaterna i några minuter. Lägg upp och garnera med en nypa flingsalt.
  2. Romsås: Blanda turkisk youghurt, mix kaviar och finhackad rödlök i en skål. Lägg upp på faten. Resten serveras i skål på bordet.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept