Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av västerbotten och timjan

1h 30 min
4
Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av västerbotten och timjan
Foto: TV4
1h 30 min
4

Du behöver

  • 600 g färsk hälleflundra

Skaldjurssås

  • 1 st lök, strimlad
  • 150 g räkor med skal
  • 2 st äpplen, i klyftor
  • 4 msk tomatpuré
  • vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk cognac
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak

Potatispuré

  • 600 g potatis fast, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 40 g smör
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 knippe färsk timjan hackad
  • salt efter smak
  • peppar efter smak

Gör så här

  1. Skaldjurssås
    Fräs lök, räkor och äpplen i kastrull.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ett tag.
  3. Tillsätt vittvin och koka ner till hälften.
  4. Häll i grädde och mjölk låt koka ca 30 minuter.
  5. Sila av och mixa slät.
  6. Potatispuré
    Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills potatisen är färdigkokt.
  7. Värm mjölk och smör i en kastrull.
  8. Häll av potatisen och tillsätt mjölk och smör.
  9. Vispa i hopp till en puré och tillsätt Västerbottensost och timjan.
  10. Hälleglundra
    Stek hälleflundran på båda sidorna.
  11. Lägg i ugnssäker form och kör färdigt i ugn, 160 grader, i ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept