Pasticcio

Pasticcio
Foto: TV4

Pasticcio är Greklands svar på lasagne. Rätten består av pasta, köttfärssås och vitsås som varvas och bakas i ugnen. Vinet kan ersättas med mild buljong.

20 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g pennepasta
  • salt och malen vitpeppar

till färsen:

  • 600 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 burk hela tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dryg msk smör

Till såsen:

  • 50 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm riven muskot
  • 1 dl riven ost
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök, skär tomaterna grovt, spara spadet. Fräs löken utan att bryna i en gryta, tillsätt vitlöken och rör om. Lägg i färsen och rör om och fördela med en trägaffel så att färsen blir smulig och brynt.
  2. Tillsätt tomaterna med sitt spad, vinet/buljongen, timjan, rosmarin och paprika, krydda med salt och peppar. Låt alltsammans småkoka i 30 minuter utan lock, späd eventuellt med mer vin eller buljong så att det inte kokar torrt. Koka pastan ett par minuter kortare tid än förpackningen anger. Sätt ugnen på 200°.
  3. Sås: Låt 50 g margarin smälta i en kastrull. Rör ner vetemjölet, rör om väl och fräs någon minut utan att redningen tar färg. Sätt sedan till mjölken lite i taget medan du vispar kraftigt. Smaksätt med 1/2 tsk salt, nyriven muskot och nymalen peppar.
  4. Smörj en ugnssäker form. Varva pasta, ost och köttfärsröra. Vispa upp äggen och blanda med såsen och häll den över. Baka alltsammans i ugn i 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept