Pasta med pistagepesto och zucchini

pasta med pistagepesto och zucchini
Foto: Petter Bäcklund
Christopher åström
Christopher åström

Pasta med pistagepesto och zucchini

13 ingredienser

"På somrarna brukar jag, pappa och min bror åka till Italien. Resan startar alltid i Milano där vi alltid äter mycket pizza, jag är inte säker på varför när det finns så mycket annat. I ett hörn ligger en pizzeria som heter Piz. Det är jämt mycket folk där, framförallt på kvällarna. Menyn är kort och temperaturen i ugnen är hög. Jag gillar för övrigt idén att pizzaugnar aldrig svalnar helt, det finns något romantiskt i det. Jag åt en vit pizza där med zucchini, chili, mynta och ett pistagepulver. Supergott! Vilket också gav upphov till den här rätten som kräver minimalt med tillagning och levererar maximalt med smak."

Ingredienser

portioner
  • 400 g färska lasagneplattor
  • 1 zucchini
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl parmesanost (riven)

Pistagepesto

  • 50 g pistagenötter (osaltade)
  • 1 färska myntablad (liten handfull)
  • 1 färska basilikablad (liten handfull)
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finriven (liten)
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron (juice och skal)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Stapla några lasagneplattor på varandra åt gången och skär 2,5
cm breda remsor på längden. Det går bra att variera bredden på remsorna.
  2. Skär zucchinin i tunna strimlor, använd gärna en julienneskalare om du har en!
  3. Mortla pistagenötterna fint. Tillsätt örter, chili och vitlök och mortla tills du har en grovslät pasta. Vänd ner olivolja, citronjuice och citronskal. Krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Ta fram en stor skål som du kan ställa på kastrullen. Häll grädden i skålen och tillsätt zucchini­strimlor och pesto.
  5. Lägg pastaremsorna i vattnet. Sätt skålen med pestoblandningen på kastrullen och rör om medan pastan kokar.
  6. Ta skålen från kastrullen (bränn dig inte på ångan) och häll av vattnet från pastan när den är al dente, men spara gärna lite pasta­vatten.
  7. Blanda pastan med såsen. Späd eventuellt med pastavat­ten. Servera i varma tallrikar och toppa med parmesanosten.