Päronsmulpaj med vaniljchantilly

55 m
10 - 12
Päronsmulpaj med vaniljchantilly
Foto: TV4
55 m
10 - 12

Du behöver

Pajdeg

  • 200 g smör, saltat
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 70 g äggula (4 st)
  • 260 g vetemjöl (4 1/3 dl)
  • 8 g bakpulver (2 tsk)

Fyllning

  • 4-5 medelstora päron
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 6 g grovmalen kardemumma (2 tsk)

Smuldeg

  • 75 g smör, saltat
  • 35 g farinsocker (1/3 dl)
  • 100 g vetemjöl (1 2/3 dl)

Vaniljchantilly

  • 1 vaniljstång
  • 30 g florsocker (0,5 dl)
  • 500 g grädde (5 dl)

Gör så här

  1. Pajdeg
    Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Blanda ihop allt för hand eller med vinge i maskin till en homogen deg.
  2. Smöra en 22 cm i diameter springform eller pajform med löstagbar kant och lägg bakplåtspappar i botten. Pressa ner degen för i formen förhand.
  3. Fyllning
    Skala päronen och kärna ur om det behövs. Dela varje päron i 6 klyftor. Tryck ner päronen lite i degen 0,5 cm från kanten. Blanda socker och kardemumma och strö över.
  4. Smuldeg
    Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda alla ingredienser till ett smul. Strö över päronen och grädda pajen i ugnen i ca 35-40 min. Den ska få lätt gyllenbrun färg men fortfarande kännas mjuk i mitten.
  6. Chantilly
    Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna i en bunke. Tillsätt florsocker och grädde. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept