Arancini - friterade risbollar

Arancini - friterade risbollar
Foto: TV4

Du behöver

Buljong

  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 st morot, skuren i bitar
  • 1 st selleristjälk, skuren i bitar
  • 1 st potatis, delad
  • 0,5 st gul lök
  • 9 dl vatten

Risblandning

  • 2 dl aborio- eller avorioris
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 st gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 100 g kokt skinka
  • 100 g mozzarella
  • ev. lite vetemjöl
  • salt och peppar

Panering

  • 1 st ägg, uppvispat
  • ströbröd
  • solrosolja till fritering

Gör så här

  1. Buljong: Häll vattnet, i en kastrull, tillsätt buljongtärning, morot, selleri, potatis och lök. Låt buljongen koka i 30 minuter. Smaka av och späd ev. med lite extra vatten om buljongen är för salt.
  2. Ris: Värm olivolja i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör ner riset i kastrullen, häll i hälften av buljongen och späd sedan kontinuerligt med mer buljong. Rör om då och då. Koka riset på låg värme i cirka 15 -20 minuter. När riset är färdigt ska det vara lite klibbigt. Blanda i smör och parmesan, låt svalna. Blanda ris, mozzarella och skinka, smaka av med salt och peppar.
  3. Panering: Häll ströbröd på en tallrik. Forma riset till bollar, rulla dem först i äggvispet och sedan i brödet så att det fäster runtom. Tillsätt lite mjöl i risblandningen om den känns för lös.
  4. Fritering: Värm upp solrosolja i en stekpanna och fritera risbollarna tills de blir gyllenbruna runt om Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept