Pampuski – Ukrainskt vetebröd med vitlökssalsa

pampuski
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Pampuski – Ukrainskt vetebröd med vitlökssalsa

16 ingredienser

Finns det något godare än vitlöksbröd? Vi tror inte det! Här i ukrainskt utförande i form av ett brytbröd med grön vitlökssalsa att dippa i, mums!

Ingredienser

portioner14 - 16
  • 12,5 g torrjäst
  • 3 dl mjölk, varm (37-38 grader)
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 6-7 dl vetemjöl (+ extra till utbakningen)
  • 6 msk smör, rumsvarmt (ca 60 g)
  • 1 äggula
  • 1 tsk vatten

Grön vitlökssalsa

  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • 1 kruka färsk bladpersilja, grovhackad
  • 0,5 kruka dill, grovhackad
  • 1 salladslök, grovhackad
  • 2 dl olivolja (eller majsolja)
  • 1 msk vatten
  • 0,5 krm salt

Till garnering

  • flingsalt

Gör så här

  1. Häll jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Tillsätt mjölk, socker och salt och blanda ihop. Täck med plastfilm och låt stå ca 15 minuter till jästen börjar bubbla på ytan.
  2. Tillsätt 4 dl av vetemjölet och arbeta till en deg. Täck med plastfilm och låt jäsa ca 45 minuter.
  3. Arbeta in smöret i klickar. Tillsätt resten av vetemjölet i omgångar och arbeta ihop till en mjuk och smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen övertäckt ca 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Forma till en rulle och skär den i 14-16 bitar. Forma till bullar och lägg dem i två runda formar eller på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggulan blandat med vattnet. Låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Gör salsan under tiden: Mixa ihop ingredienserna till salsan.
  7. Grädda pampuski i mitten av ugnen 8-15 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Ös hälften av salsan över de varma bullarna. Toppa med flingsalt. Servera resten av salsan vid sidan av att dippa i.