Paella med kyckling och rökt skinka

Paella med kyckling och rökt skinka
Foto: TV4

Från början fattigmansmat, där man tog vad man hade hemma. Numera en festrätt som vi gärna gör en stor sats av. Skala räkorna om du vill förenkla för gästerna.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • ca 1 kg kycklingdelar
  • rapsolja
  • 200 g rökt skinka, tärnad
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 225 g haricots verts
  • 125 g frysta ärter
  • 1 paprika, skivad
  • 1 burk musslor i vatten
  • 3 dl ris
  • 6 dl vatten
  • salt och peppar
  • paprikapulver
  • 600 g räkor med skal
  • 1 citron, skivad

Gör så här

  1. Bryn kycklingen i olja i en stekpanna och lägg över den i en gryta. Bryn sen skinka och lök och lägg även detta i grytan tillsammans med vitlöken. Smula ner buljongtärningen. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Slå på vatten så att det knappt täcker köttet. Koka sakta under lock ca 25 minuter. Stäng av plattan. Tillsätt haricots verts, ärter, paprika och avrunna musslor.
  2. Bryn riset i lite olja i en annan gryta. Tillsätt vatten och saffran. Täck och koka tills riset är klart, ca 15 minuter.
  3. Hetta upp kycklinggrytan. Lägg upp riset på ett vackert fat och fördela kycklinggrytan över. Fräs räkorna hastigt i stekpannan och toppa paellan med dem, tillsammans med citron i skivor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept