Oxfrikassé med minilök och pressad potatis

Oxfrikassé med minilök och pressad potatis
Foto: TV4

Syltlökar, eller allium cepa liliaceae, som de heter på latin, är en sorts silver- eller pärllök som odlas mycket tätt för att få sitt speciella miniformat. De kan användas till inläggning eller som här, förgylla en frikassé. Till potatisen behöver du en finmaskig sil eller en potatispress.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg benfri högrev
  • 500 g smålökar
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att steka i
  • 2 msk vetemjöl
  • 7 dl köttbuljong
  • 3 dl grädde
  • Pressad potatis:
  • 1 kg torr, mjölig potatis
  • salt

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk. Håll den varm till servering. Skala smålökarna och fräs dem i smör. Skär köttet i tärningar. Koka upp buljongen i en stor gryta med salt och pepparkorn. Lägg i köttet och låt det koka några minuter - skumma väl.
  2. Häll i grädden och låt köttet koka i ca en timme tills det att köttet är riktigt mört. Låt smålökarna koka med de sista 10 minuterna av koktiden. Ta upp kött och lök, sila buljongen och koka eventuellt ihop den till lite.
  3. Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten och red av buljongen till en sås med simmig konsistens. Värm en serveringsskål med hett vatten och torka sedan ur den noga. Pressa potatisarna ner i den värmda skålen och salta lätt. Lägg i kött och lök i såsen och servera med den pressade potatisen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept