Oxfilé sous vide

Oxfilé sous vide
Foto: Tv4

Oxfilé sous vide

Av: Stephanie - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

40 ingredienser

3 h

En asiatisk oxfilé med tryffelmajonnäs och säsongens primörer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé och marinad

  • 500 g oxfilé
  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk sherry
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 25 g smör
  • 2 msk olja, till stekning

Tryffelmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk limejuice
  • 2 dl rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk crème fraîche
  • 2 krm chiliflakes
  • 4 msk tryffelolja

Sparrispotatis

  • 12 sparrispotatisar
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk persilja
  • morot (olika sorter)
  • rapsolja
  • tryffelolja
  • salt
  • peppar

Bellaverde broccoli

  • 8 bellaverde broccoli (sparrisbroccoli)
  • 1 dl hasselnötter
  • 4 droppar sesamolja
  • 1 tsk sesamfrön
  • 1 tsk honung
  • 1 msk rapsolja
  • flingsalt

Servering/ topping till oxfilén

  • 1 msk sesamfrön
  • 1 tsk chiliflakes
  • färsk koriander
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här

Oxfilé och marinad

  1. Förbered köttets marinad och lägg i sous vide i ca 2 h, 55 grader.

Tryffelmajonnäs

  1. Vispa upp äggulor tillsammans med dijonsenap, lime juice och droppa i rapsolja. Smaka av med vitlök, chili, sriracha, creme fraiche, tryffeloljan, salt och peppar.

Tillbehör

  1. Skär sparrispotatisen och morötterna i klyftor, ringla över olja och kryddor och låt sedan gå i ca 40 minuter i ugn på 250 grader.
  2. Stek broccolin i olja så den får lite lätt yta men inte för länge så den blir för mjuk.
  3. Toppa med hackade nötter och sesamfrön.

Servering

  1. Stek köttet på hög temperatur så den får yta, låt sedan köttet vila några minuter, skär upp och lägg upp allt för servering.