Oxfilé med potatiskaka

45 m
4
Oxfilé med potatiskaka
Foto: TV4

Helstekt oxfilé med västerbottensgratinerad potatiskaka och rödvinssås.

Dryckestips: Roodeberg 70453

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 september 2015
Visa mer
45 m
4

Du behöver

  • 800 g oxfilé

Rödvinssås

  • 3 dl (hemlagad) oxfond
  • 100 g bacon
  • 0,5 morot
  • 3 dl rödvin
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 skvätt honung
  • 1 msk smör

Potatiskaka

  • 500 g mandelpotatis
  • 2-3 äggulor
  • 1 pkt bacon
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl västerbottenost

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Stek på baconet i kastrullen. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, morötter, timjan, och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du fond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong).
  2. Oxfilé
    Köttet saltas och peppras för att sedan helstekas för att få en fin färg. När det är klart in med termometer och köttet placeras i ugnen på ca 100 grader till köttbiten har en innertemp på 58 grader.
  3. Potatiskaka
    Koka potatisen, häll bort vattnet. Rör ner i 2 dl ost i kastrullen. Ta fram 4 små ugnssäkra formar som du virar med bacon på innersidorna. Lägg i potatisröran och strö på resten av osten. Grillas i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept