Ostgratinerad oxbringa

Ostgratinerad oxbringa
Foto: TV4
8

Du behöver

  • ca 1,6 kg urbenad färsk oxbringa
  • salt
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl vitt vin
  • 2-3 dl nötbuljong från tärning
  • ca 10 skivor rökt skinka
  • ca 10 skivor lagrad ost

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl silad sky + buljong
  • 1 dl kaffegrädde
  • salt och peppar
  • parmesan
  • matfett till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Krydda bringan med salt och peppar, timjan och rosmarin på båda sidor. Rulla ihop till en fast rulle. Bind om med hushållssnöre.
  2. Bryn rullen väl runtom i en stekgryta i matfett. Slå på vinet och buljongen och låt den bräsera långsamt tills det känns mört ca 1 1/2 timme.
  3. Ta upp köttet och låt det kallna, (eventuellt tills nästa dag). Sila skyn.
  4. Fräs margarinet och mjölet till såsen i en kastrull. Späd med skyn, buljongen och grädden. Krydda med salt och peppar. Koka 10 minuter.
  5. Skiva köttet och lägg det i en ugnsform med en skiva ost och skinka mellan varje. Slå på såsen, strö på rikligt med parmesan och gratinera ca 15 minuter. Kokta nudlar passar bra till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept