Ostgratinerad blomkål

Ostgratinerad blomkål
Foto: TV4

Smakar gott som ensam grön rätt eller som tillbehör till skinka eller stekt bacon. Vill du ha en lättare gratängsås, byt ut halva mängden mjölk mot buljong.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stort blomkålshuvud

Sås:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • salt och peppar
  • en doft muskot
  • 2 dl riven ost
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Dela kålen i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt buketterna rinna av och lägg dem därefter på ett ugnsfat.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med mjölk eller buljong. Krydda och koka 5 minuter.
  3. Ta såsen av värmen. Rör ner osten och slå den över blomkålen. Gratinera tills osten har smält, ca 10-15 minuter. Strö på persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept