Ost- och svampöverbakad torskfilé med vitvinssås

Ost- och svampöverbakad torskfilé med vitvinssås
Foto: TV4

Grädde, ost och svamp är goda vänner till den trofasta torsken. Gott blir det ju alltid. Vill man vara litet mer politiskt korrekt kan man byta ut den utfiskningshotade torsken mot sej eller hokifilé.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g torskfilé
  • 1 tsk persillade
  • 1 msk smör
  • 200 g färska champinjoner, ansade och kvartade
  • ev. lite torrt vitt vin
  • 1 dl champinjoncréme
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ost, riven

Gör så här

  1. Lägg färska eller upptinade vitfiskfiléer i en ugnsfast form. Krydda filéerna med örtsalt, vitpeppar och persillade. 2. Stek champinjonkvartarna väl i smör. Krydda med samma kryddor du använde till fisken. Slå på en liten skvätt vitt vin och fyll sedan på rejält med grädde. Klicka i champinjoncrème tills du har fått önskad smak. Låt såsen koka ihop till en tjockare konsistens. Häll över såsen på fiskfiléerna. 3. Strö över ost, gärna cheddarost. Låt rätten gratinera i ugn tills fisken är klart och osten fått fin färg. 4. Servera fisken med kokt potatis och lättkokta grönsaker. 5. Det går alldeles utmärkt att byta ut fisken mot fläskfilé, kassler, kyckling eller om man är vegetarian använda som gratängsås till blomkål och broccoli.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept