Vitlök- och salviakryddad fläskkotlett i smaklig panna med spännande spätzle.
Ingredienser
2 fläskkotletter, på ben
2 klyftor vitlök
valfri ört (t ex salvia eller rosmarin)
1 msk äpplevinäger
1 dl vatten
1 msk smör
salt
peppar
Spätzle
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
äpple, till servering
1 ask persilja, till servering
1 schalottenlök, till servering
Gör så här
Köttet
Sätt en stekpanna på spisen/grillen.
Krossa vitlökarna med knivbladet. Häll i lite olivolja samt vitlökarna och örten. Lägg i köttet och bryn det på båda sidor, häll i vinägern samt vattnet och sätt på lock. Låt det bräsera i ca 15 minuter.
Under tiden gör du spätzlen.
Spätzle
Blanda äggen med mjöl och salt i en beredare, blanda tills du fått en jämn seg smet. Går givetvis att vispa för hand.
Koka upp vid kastrull med saltat vatten.
Häll hälften av smeten på en skärbräda, bred ut smeten med en kniv, doppa smeten lite lätt i det kokande saltade vattnet. Då stelnar smeten till och det blir lättare att forma spätzlen.
Jobba snabbt med kniven fram och tillbaka och skär av 2 mm tjocka långa skivor. Låt dem koka, när de flyter upp är de klara!
Hyvla äpplet eller tärna det, hacka persiljan och löken. Lyft på locket till köttet och lägg i smöret äpplet, persiljan och löken.
Skeda upp lite sås på kotletterna. Servera med spätzlen!