Örtrullad lammentrecôte

Örtrullad lammentrecôte
Foto: Tv4

Örtrullad lammentrecôte

Av: Johan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h 30 m

Örtrullad lammentrecôte med potatiskrisp, glaserade morötter, grönkål och rökt smetana.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryckesförslag: Pio Cesare, Langhe Nebbiolo, Piemonte, art nr 7306, 189 :-
Alkoholfritt: Jacobs Creek Syrah, 59 :-

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 700-900 g entrecôte (av lamm)
  • 0,5 kruka färsk timjan, finhackad
  • 0,5 kruka salvia, finhackad
  • 0,5 knippe persilja, finhackad
  • 2 msk salt
  • 1 msk peppar

Glaserade morötter

  • 8 morötter, gärna blandade färger
  • 1 citron, saft och skal

Glacering till köttet vid servering

  • 0,5 l kalvfond
  • salt
  • peppar
  • 30 g smör

Grönkål

  • 100 g grönkål
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt

Potatiskrisp

  • 400 g mandelpotatis, skalad och finstrimlad
  • frityrolja

Rökt smetana

  • 2 dl smetana
  • 2 msk rökspån

Gör så här

Lamm

  1. Krydda köttet med salt och peppar. Grilla eller bryn köttet i stekpanna.
  2. Stek färdigt i ugn 125 ᵒC på ett galler till 60 ᵒC innertemperatur (medium).
  3. Låt köttet vila och hacka samtidigt örterna. Rulla köttet i örterna och skiva sedan upp det.

Glaserade morötter

  1. Skala morötterna och skär i små trekanter. Stek mjuka i panna på låg värme. Tillsätt citron och citronskal. Låt koka in.

Glacering till köttet vid servering

  1. Koka fonden till simmig konsistens. Smaka av med salt och vispa i smör tills det smälter.

Grönkål

  1. Blanda kålen med olja och rosta i ugn på 180 ᵒC i 8-12 minuter så att kålen blir krispig. Salta.

Potatiskrisp

  1. Strimla potatisen fint med mandolin eller kniv. Fritera i 180 ᵒC olja.
  2. Lägg upp på papper och salta direkt

Rökt smetana

  1. Rök smetana i röklåda/med rökpistol, eller genom att tända eld på rökspån i en stor skål, placera en skål med smetanan i och täck över. Låt röken smaksätta smetanan under några minuter. Det blir som en gulaktig hinna.
  2. Rör om och häll över i spritspåse. Placera smetanan i kylen så den sätter sig.

Servering

  1. Servera morötterna toppat med kött, glacering, potatiskrisp och sedan grönkålen. Spritsa ut klickar med den rökta smetanan.