Olles blåbärstårta

Olles blåbärstårta
Foto: TV4

En saftig och god tårta som kan stå klar och safta till sig. Gelén håller fyllning och blåbär på plats.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 g margarin
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 äggula
  • 0,5 glas Röd vinbärsgelé
  • 0,5 liter färska eller 1 paket frysta blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa formen. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet.
  2. Smält fettet och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det tillsammans med margarinet till en jämn smet.
  3. Slå den i formen och grädda kakan ca 30 min. Stjälp upp och låt den kallna.
  4. Blanda grädde, socker, vaniljsocker, potatismjöl och äggula i en tjockbottnad kastrull och sjud till en tjock kräm under vispning. Låt den kallna.
  5. Smält gelén med 1 msk vatten och vispa den slät.
  6. Bred ut krämen över tårtan och lägg på bären. Pensla med gelén. Använder du frysta bär bör tårtan garneras i sista minuten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept