Öländsk fläderparfait med knäckflarn och färska bär

1 h + frystid
4
Öländsk fläderparfait med knäckflarn och färska bär
Foto: TV4

Somrig dessert med hemgjord fläderparfait, knäckiga nötflarn och färska bär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

9 september 2015
Visa mer
1 h + frystid
4

Du behöver

Fläderparfait

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl koncentrerad fläderblomssaft, gärna hemgjord
  • 3 dl vispgrädde

Knäckflarn

  • 25 g sötmandel, skalade
  • 25 g hasselnötter
  • 65 g smör
  • 65 g socker
  • 0,5 msk mjöl
  • 0,5 msk mjölk

Servering

  • valfria färska bär

Gör så här

  1. Fläderparfait
    Sjud ägg och saft i en kastrull under vispning tills smeten tjocknar. Låt svalna.
  2. Vispa grädden hårt. Tillsätt grädden och blanda väl.
  3. Häll i oljad form och placera i frysen i minst 4 timmar. Låt tina en liten stund innan serveringen.
  4. Knäckflarn
    Hacka nötterna. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt massan sjuda, absolut inte koka i ett par minuter.
  5. Klicka knappt matskedsstora klickar på bakplåtspapper (ca 4 per plåt). 200 grader i mitten av ugnen i 5 min, eller tills de blivit gyllenbruna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept