Ölbräserad kåldolme på orre med blåbärsgremolata, friterad grönkål och silkeslen ölsås

Ölbräserad kåldolme på orre med blåbärsgremolata, friterad grönkål och silkeslen ölsås
Foto: TV4

Ölbräserad kåldolme på orre med blåbärsgremolata, friterad grönkål och silkeslen ölsås

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

1 h

Inget går upp emot hemlagade kåldomar! Förnya ditt klassiska recept och gör dessa gudomligt goda, ölbräserade kåldomar på orre med blåbärsgremolata och ölsås. Mums!

Ingredienser

portioner

Kåldolmar

  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 gula lökar
  • 8-10 kålblad
  • 500 g orrefärs
  • 200 g späck
  • salt
  • peppar
  • 33 cl porter (öl)
  • 3 msk honung

Ölsås

  • 1 gul lök
  • steksky, från dolmarna
  • 2 dl grädde
  • 2 msk viltfond
  • salt
  • peppar

Blåbärsgremolata

  • 1 apelsin, zest
  • 1 dl citron, saft
  • 1 citron, zest
  • 0,5 dl persilja
  • 1 dl färska blåbär

Friterad grönkål

  • 6 dl olja, neutral
  • 4 blad grönkål
  • salt

Servering

  • hallon
  • granskott

Gör så här

Ölbräserade kåldolmar

  1. Blanda grädde och ströbröd. Bryn löken och blanchera kålen. Blanda färsen, späcket, löken, ströbrödsblandningen, salt och peppra.
  2. Forma och rulla kåldolmarna.
  3. Bräsera dolmarna i stekpanna och häll på porterölen. Placera dolmarna i en ugnsäker form, häll över ölen från stekpannan och tillsätt honungen. Ställ sedan in i ugnen på 200 grader, över och undervärme, i ca 20 minuter.

Ölsås

  1. Fräs löken i smör så att den blir mjuk. Häll i stekskyn från plåten med dolmarna över löken. Häll i fond och grädde. Låt det reducera ned till en simmig konsistens och smaka av med salt och peppar.

Blåbärsgremolata

  1. Blanda finrivet citron - och apelsinskal med citronsaften. Hacka ned persiljan fint och blanda med övriga ingredienser. Halvera blåbären och vänd försiktigt ned dem i persiljehacket.

Grönkålschips

  1. Värm upp oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull. Riv grönkålen i önskad storlek. Fritera grönkålsbladen tills de är krispiga. Låt rinna av på papper och salta.

Servering

  1. Lägg upp kåldolmarna på en tallrik, häll såsen runt om och klicka ut lite gremolata på tallriken. Dekorera med grönkålschips, halverade hallon och lite granskott.