Ölbräserad kåldolme på orre med blåbärsgremolata, friterad grönkål och silkeslen ölsås

1 h
4
Ölbräserad kåldolme på orre med blåbärsgremolata, friterad grönkål och silkeslen ölsås
Foto: TV4

Inget går upp emot hemlagade kåldomar! Förnya ditt klassiska recept och gör dessa gudomligt goda, ölbräserade kåldomar på orre med blåbärsgremolata och ölsås. Mums!

10 februari 2016
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Kåldolmar

  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 lökar, gula
  • 8-10 kålblad
  • 500 g orrefärs
  • 200 g späck
  • salt och peppar
  • 1 flaska porter
  • 3 msk honung

Ölsås

  • 1 lök, gul
  • steksky från dolmarna
  • 2 dl grädde
  • 2 msk viltfond
  • salt och peppar

Blåbärsgremolata

  • 1 apelsin, zest
  • 1 dl citronsaft
  • 1 citron, zest
  • 0,5 dl persilja
  • 1 dl färska blåbär

Friterad grönkål

  • 6 dl neutral olja
  • 4 blad grönkål
  • salt

Servering

  • hallon
  • granskott

Gör så här

  1. Ölbräserade kåldolmar
    Blanda grädde och ströbröd. Bryn löken och blanchera kålen. Blanda färsen, späcket, löken, ströbrödsblandningen, salt och peppra.
  2. Forma och rulla kåldolmarna.
  3. Bräsera dolmarna i stekpanna och häll på porterölen. Placera dolmarna i en ugnsäker form, häll över ölen från stekpannan och tillsätt honungen. Ställ sedan in i ugnen på 200 grader, över och undervärme, i ca 20 minuter.
  4. Ölsås
    Fräs löken i smör så att den blir mjuk. Häll i stekskyn från plåten med dolmarna över löken. Häll i fond och grädde. Låt det reducera ned till en simmig konsistens och smaka av med salt och peppar.
  5. Blåbärsgremolata
    Blanda finrivet citron - och apelsinskal med citronsaften. Hacka ned persiljan fint och blanda med övriga ingredienser. Halvera blåbären och vänd försiktigt ned dem i persiljehacket.
  6. Grönkålschips
    Värm upp oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull. Riv grönkålen i önskad storlek. Fritera grönkålsbladen tills de är krispiga. Låt rinna av på papper och salta.
  7. Servering
    Lägg upp kåldolmarna på en tallrik, häll såsen runt om och klicka ut lite gremolata på tallriken. Dekorera med grönkålschips, halverade hallon och lite granskott.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept