Nougat Montélimar

Nougat Montélimar
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Nougat Montélimar

7 ingredienser

1 h + tid i kyl

Hemgjord nougat är en svårslagen favorit till julens gottebord. Det är några moment så läs igenom receptet innan du sätter igång och se till att du har en digital termometer. Det blir en stor sats så det som du inte äter upp själv är perfekt att ge bort i present.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 470 g honung (svensk)
  • 600 g strösocker
  • 150 g vatten
  • 130 g glykos
  • 600 g blandade nötter (eller sötmandel)
  • 200 g choklad, hackad (55-65 %)
  • 90 g äggvita

Gör så här

  1. Mät upp honungen i en kastrull. Mät upp socker och vatten samt glykos i en annan kastrull. Tänk på att använda stora kastruller eftersom båda satserna kokar mer än vatten. Se till så att de är minst dubbelt så stora till innehållets volym.
  2. Värm ugnen till 100 grader och sätt in nötterna eller mandeln, ca 10 minuter.
  3. Hacka chokladen.
  4. Börja med att koka upp sockerblandningen. När den är ca 115 grader börjar du koka honungen.
  5. Vispa äggvitan.
  6. När honungen är 121 grader häller du ner den i den vispade äggvitan. Fortsätt vispa på medelhastighet.
  7. När sockret är 156 grader häller du även ner det i äggvitan i en jämn stråle. Fortsätt vispa på medelhastighet några minuter.
  8. Stäng av vispen.
  9. Vänd ned chokladen i smeten. När chokladen har smält och är helt inblandad i smeten vänder du i de varma nötterna eller mandeln.
  10. Häll upp smeten i en oljad form som är ca 25x 35 cm. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i ett dygn.
  11. Vänd ut nougaten och skär i önskade bitar.

Tips! Nötterna kan bytas ut mot frön om man vill ha en nötfri nougat.