Norsk mandelkaka

Norsk mandelkaka
Foto: TV4

Denna mandelkaka har ljuvlig doft av kardemumma. För att baka den här kakan behöver du en kakform med 24 cm i diameter och försedd med löstagbar kant. Du kan servera kakan som den är eller med glass eller vaniljsås.

26 januari 2009
Visa mer
1012

Du behöver

  • Deg:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 3,33 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 150 g malen mandel
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 apelsin
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 äggvitor
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Deg: Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulan och vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner. Klä en form med 2/3 av degen. Degen ska gå ca 2 cm upp på formens kant. Låt formen stå kallt. Sätt ugnen på 175°.
  2. Fyllning: Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsmeten.
  3. Kavla ut resten av degen och sporra den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Häll mandelsmeten i formen och lägg degremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla degen med äggula. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 40–50 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept