Pasta med valnötssås

35 min
10
Pasta med valnötssås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
35 min
10

Du behöver

  • 175 g valnötter, skalade (cirka 350 gram oskalade)
  • 0,5 st vitlöksklyfta, krossad
  • 1 skiva bröd
  • 1,5 dl mjölk (3 %)
  • 25 g parmesanost, riven
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 kvistar persilja
  • 1 kg pasta

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull vatten. Rosta valnötterna i en stekpanna tills det börjar dofta rikligt av nötter.
  2. Skär bort kanterna på brödskivan och lägg den i en skål. Häll över mjölken.
  3. Krossa vitlöksklyftan. Lägg 150 gram av valnötterna i en mixer, tillsammans med vitlöken, brödet med mjölken och parmesanosten.
  4. Blanda tills konsistensen är jämn och krämig. Häll då i oljan och krydda med salt och peppar. Blanda igen och häll över i en skål.
  5. Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Spara en kaffekopp av pastavattnet. Häll pastan i ett durkslag. Lägg över pastan i en stor skål medan den fortfarande droppar lite. Stänk lite olivolja över för att hindra att pastan klibbar ihop.
  6. Om valnötssåsen är för tjock, blanda i lite av det sparade pastavattnet. Blanda såsen med pastan.
  7. Hacka resten av valnötterna grovt och strö dem över pastan tillsammans med lite mer parmesanost och hackad persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept