Napolitansk citron- och ricottakaka

1 h
6 - 8
Napolitansk citron- och ricottakaka
Foto: TV4
Från Mitt kök

Magiskt god mannagrynskaka med ricotta och citronlikör.

7 maj 2015
Visa mer
1 h
6 - 8

Du behöver

  • 0,5 l mjölk
  • 2,5 dl mannagryn
  • 100 g smör
  • 1 nypa salt
  • 2 citroner, rivet skal
  • 350 g ricottaost
  • 2,5 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 5 ägg
  • 1-2 msk likör, t.ex. limoncello eller strega, alt. rivet citronskal
  • 1 g salt
  • florsocker, att strö över kakan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Låt mjölk, citronskal, smör och en nypa salt sjuda under omröring. När smöret smält, vispa sakta ner mannagrynen och rör om till en jämn och ganska fast smet. Låt smeten svalna.
  3. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Låt ricottaosten rinna av i en sil.
  4. Vispa äggen med sockret till en fluffig smet. Blanda i vaniljfrön, citronskal och därefter mannagrynssmeten och rör sist i ricottan. Rör om till en slät smet utan klumpar. Tillsätt lite limoncello eller strega.
  5. Häll kaksmeten i en rund smord form som har måttet 23 cm i diameter.
  6. Grädda kakan i ca 45-50 minuter. Låt kakan svalna och sikta över lite florsocker vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept