Napoleonbakelser

Napoleonbakelser
Foto: TV4
Från Mitt kök

Klassiska bakelsen med smördeg, vaniljkräm och äppelmos. Här används färdig smördeg för att underlätta bakandet.

6 maj 2015
Visa mer
1 h

Du behöver

  • 3 plattor fryst smördeg

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk socker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos

Garnering

  • 2-3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till 8x40 cm. Lägg plattorna på vattensköljd plåt. Nagga med en gaffel och låt dem vila på plåten ca 10 minuter.
  2. Grädda längderna i 225 grader ca 10 min. Låt kallna.
  3. Gör vaniljkrämen genom att vispa ihop mjölk, äggulor, socker och mjöl i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker. Låt krämen kallna.
  4. Blanda vaniljkrämen med vispad grädde.
  5. Bred äppelmos på en av bottnarna. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljkrämen. Täck med den översta bottnen. Lägg undersidan uppåt så går det lättare att breda på gelé och glasyr.
  6. För glasyr, blanda florsocker och vatten.
  7. Bred först på ett tunt lager smält vinbärsgelé. Avsluta med att försiktigt hälla över ett tunt lager glasyr. Vänta tills glasyren stelnat, skär sedan längderna till rektangulära bakelser.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept