Munk med choklad- och pepparkakskräm

Munk med choklad- och pepparkakskräm
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Munk med choklad- och pepparkakskräm

19 ingredienser

Få saker slår en nyfriterad munk till fikat. Här är julig variant fylld med en pepparkakskryddad chokladkräm.

Ingredienser

  • 250 g vatten, kallt
  • 600 g vetemjöl
  • 140 g äggula
  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 30 g jäst
  • 50 g strösocker
  • 20 g salt
  • olja, till fritering

Topping

  • 200 g strösocker
  • 20 g stjärnanis, finmixad

Fyllning

  • 500 g choklad- och pepparkakskräm

Choklad- och pepparkakskräm

  • 500 g mjölk
  • 140 g strösocker
  • 120 g äggula
  • 35 g majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 150 g choklad, 56-65%
  • 20 g malen kanel
  • 15 g ingefära
  • 15 g malen kardemumma

Gör så här

Deg

  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på lägsta hastighet i ca 10 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare 5-10 minuter, degens temperatur skall vara runt 25 grader när den är färdig.
  2. Lägg degen i en lätt oljad back eller vid bunke och låt vila i ca 30 minuter.
  3. Dela degen i valfri vikt, 40 g för små och 80 g för större. Rundriv bitarna till jämna bollar. Lägg bollarna på en handduk. Täck med plastfolie och avsluta med handduk ovanpå.
  4. Låt jäsa till nästan dubbel storlek, 1-2 timmar beroende på temperatur.

Topping

  1. Mixa strösocker och stjärnanis till ett fint pulver.

Fritering

  1. Värm oljan till 180 grader i en stor kastrull eller gryta.
  2. Lägg ned några munkar i oljan och fritera i 4-6 minuter beroende på storlek, vänd munkarna och fritera andra sidan i 4-6 minuter. Ta upp och rulla direkt i stjärnanissockret.
  3. Låt munkarna svalna. Gör ett hål i sidan på varje munk. Fyll munkarna generöst med chokladkrämen.

Choklad- och pepparkakskräm

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Koka upp mjölken med hälften av sockret och kryddorna, låt svalna i 5-10 minuter.
  3. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och resten av sockret.
  4. Blanda ned mjölkblandningen i äggulevispet, sätt tillbaka på spisen och koka upp under omrörning, låt koka i 2-3 minuter, tag bort ifrån värmen.
  5. Blanda ned chokladen, när chokladen har smält in så blanda i smöret.
  6. Häll över krämen i en bunke, plasta med plastfolie direkt mot krämen för att undvika skinn på krämen. Låt svalna helt.
  7. Fyll krämen i en spritspåse med tyll.