Moussetårta med mango och kokos

Moussetårta med mango och kokos
Foto: TV4

Denna toalettårta smakar allt annat än avlopp. Vaniljdoftande tårtbottnar fylls med mangomousse och kokosmousse samt spacklas med marängsmörkräm.

28 april 2016
Visa mer

Du behöver

Tårtbotten

  • 270 g vetemjöl
  • 450 g strösocker
  • 135 g potatismjöl
  • 9 g bikarbonat
  • 6 g bakpulver
  • 7 g salt
  • 90 g neutral olja
  • 550 g varm mjölk
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljessens

Mangomousse

  • 2 mangofrukter, mogna
  • 1 dl strösocker
  • 4 gelatinblad
  • citronsaft (av ca 0,25-0,5 citron, smaka av)
  • 3 dl vispgrädde

Kokosmousse

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,75-1 dl socker
  • 2 dl kokos
  • 1 dl vispgrädde

Marängsmörkräm

  • 3 äggvitor
  • 250 g socker
  • 350 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl. Tillsätt övriga ingredienser och vispa med elvisp i ett par minuter.
  3. Häll smeten i formen och grädda långt ned i ugnen i ca 20-30 min. Kakan skall kännas kladdig men provstickan ska komma ut torr. Låt kakan svalna innan du skär ut de delar du vill ha.
  4. Mangomousse
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem svälla några minuter. Skala, kärna ur och mixa mangofrukterna till en slät puré. Jag använde en stavmixer till detta. Sila mangopurén genom en sil för ett ännu slätare resultat.
  5. Tillsätt socker och lite pressad citron i purén. Smaka av. Vill du ha en sötare mousse tar du i mer socker, vill du ha en syrligare mousse tar du lite extra citron.
  6. Värm upp hälften av purén och gelatinbladen i en kastrull tills gelatinet smält helt. Låt sedan detta svalna lite (inte för länge så det hinner stelna till).
  7. Blanda ned den avsvalnade purén i den kalla purén.
  8. Vispa grädden ganska fast och rör ned den i mangopurén. Låt moussen stå ett par timmar, gärna över natten, i kylskåpet innan du fyller tårtan.
  9. Kokosmousse
    Vispa crème fraichen tills den blir fluffig. Detta kan ta ett tag med elvisp, i köksmaskin går det på några minuter. Först blir crème fraichen rinnig och sedan fast, så håll ut.
  10. Tillsätt socker och kokos. Börja med 0,75 dl socker och smaka av om du är nöjd eller vill ha den sötare.
  11. Ställ in blandningen i kylen i några timmar, gärna över natten, så hinner kokosen svälla och avge mer smak.
  12. Vispa grädden ganska fast och rör sedan ned den i kokosblandningen.
  13. Marängsmörkräm
    Värm äggvitor och socker i en rostfri skål över ett vattenbad. Rör nu och då med en handvisp. Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten ca 65 grader. Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt sedan rumsvarmt smör lite i taget när marängen är sval. Vispa sedan tills den är helt kall.
  14. Montering
    Varva botten med fyllningar och klä in den färdigfyllda tårtan med plastfolie. Ställ in i kylen ett par timmar, gärna över natten, och spackla och klä den med marsipan eller sockerpasta på serveringsdagen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept