Moussaka med salvia och timjan

Moussaka med salvia och timjan
Foto: TV4

Som en smakfull semesterhälsning från Grekland! Den är minst lika god att värma upp dagen efter.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3 auberginer, skivade
  • olja + mjöl att steka i
  • stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g nöt- eller lammfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl nötbuljong
  • 1 tsk salvia
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 dl riven ost

Sås:

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 8-10 dl mjölk
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Salta aubergineskivorna och låt dem dra 20 minuter. Pressa lätt, för att få ut vätskan. Torka av dem, vänd skivorna i lite mjöl och stek dem hastigt i het panna med olja på båda sidor.
  2. Hacka lök och vitlök fint. Bryn lök, vitlök och färs med matfett i en panna och lägg i gryta. Tillsätt övriga ingredienser utom aubergine och ost och låt småkoka 45-50 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Fräs smör och mjöl till såsen, späd med mjölken lite i sänder och krydda. Koka såsen 10 minuter, tills den har tjocknat. Varva aubergine, sås, färs och ost i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills moussakan har fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept