Moussaka från Mykonos

Moussaka från Mykonos
Foto: TV4

Inspiration till denna härliga moussaka kommer från den grekiska ön Mykonos. Moussaka räknas som en av de grekiska nationalrätterna.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk hela tomater, 400 g
  • 1 knippa persilja
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 auberginer

Sås:

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 7,5 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar
  • 3 dl riven ost

Gör så här

  1. Köttfärsröra: Hacka löken och fräs den i olja. Lägg i köttfärsen, stek tills den får färg. Slå i vitt vin. Skär tomaterna i bitar och lägg dem med sitt spad i grytan. Hacka persiljan fint. Lägg i persilja, salt, peppar, timjan och rosmarin och pressa i vitlöksklyftorna. Koka allt på svag värme under lock i 45–60 minuter.
  2. Värm ugnen till 200°. Skiva de oskalade auberginerna på längden och bryn dem gyllenbruna i olivolja.
  3. Sås: Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, pudra över mjölet och fräs det lätt under omrörning. Spä med den värmda mjölken, lite i taget under kraftig vispning. Låt småkoka i 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Smörj en ugnssäker form. Varva aubergineskivor, köttfärsröra, sås och ost i flera lager. Avsluta med aubergineskivor, vit sås och ost. Grädda i ugnen ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept