Moussaka á la Klein

Moussaka á la Klein
Foto: TV4

Lammfärs och friterade auberginer ger karaktär åt den här typiskt grekiska husmanskosten.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3 auberginer
  • 1 citron
  • 1 vetemjöl
  • olivolja till stekning
  • 750 g lammfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • salt och malen svartpeppar

Gratängsås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 150 g riven parmesanost

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skiva de oskalade auberginerna på längden och pressa över citronsaft. Lägg dem i ett durkslag, salta mellan varven och lägg på en tyngd. Låt stå svalt 30 minuter för att rinna av. Panera skivorna i mjöl och bryn dem gyllenbruna i olivolja.
  2. Köttfärsröra: Hacka löken och fräs den i olja. Lägg i köttfärsen, stek tills den får färg. Skär tomaterna i bitar och lägg dem med sitt spad i grytan. Lägg i tomtpuré, salt och peppar och koka allt på svag värme under lock i 45–60 minuter.
  3. Sås: Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, pudra över mjölet och fräs det lätt under omrörning. Spä med den värmda mjölken, lite i taget under kraftig vispning. Låt småkoka i 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Smörj en ugnssäker form. Varva aubergineskivor, köttfärsröra, sås och ost i flera lager. Avsluta med aubergineskivor, vit sås och ost. Grädda i ugnen ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept