Morotskladdkaka med vallmo

Morotskladdkaka med vallmo
Foto: Johan Carlén
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Morotskladdkaka med vallmo

13 ingredienser

45 min + tid i kylen

Två favoriter i en - kladdkaka med smak av morotskaka. Och som sig bör när det kommer till morotskaka så toppas den givetvis med ett generöst lager färskoskräm.

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 msk vallmofrö
  • 2 dl morot, finrivna [motsvarar 2–3 mellanstora]

Frosting

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g färskost

Dekoration

  • vallmofrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, cirka 20 cm i diameter. Smörj kanten med smör och bröa med ströbröd.
  2. Smält smöret och låt svalna något.
  3. Rör samman ägg och socker. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, kanel, morötter och smör och rör ihop till en jämn smet utan att arbeta smeten för mycket. Häll smeten i formen.
  4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter. Kakan ska dallra lite i mitten när den är klar.
  5. Låt kakan svalna helt, gärna i kylen ett par timmar.

Frosting

  1. Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp. Avsluta med att tillsätta färskosten och vispa ihop till en krämig frosting.
  2. Lägg upp kakan på ett fat, bred på frostingen och strö över vallmofrön.