Morotsfalafel med äppeltzatziki

koket.se
Morotsfalafel med äppeltzatziki
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Morotsfalafel med äppeltzatziki

21 ingredienser

45 m

En fräsch och god variant av snabbmatsfavoriten falafel! Serveras i pitabröd med äppeltzatziki och salladsblad, toppad med mynta.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 2,5 dl kikärtor, kokta
  • 2 dl röd quinoa, kokt al dente
  • 150 g fetaost, smulad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • svartpeppar, nymalen
  • 1-2 morötter, rårivna
  • 3 msk persilja, hackad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • kallpressad sesamolja, till stekning

Äppeltzatziki

  • 1 knippe rädisa
  • 1 äpple
  • 1 gurka (eller 4 minigurkor)
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 0,25 klyfta vitlök, riven
  • flingsalt, en nypa
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk hel kummin

Servering

  • salladsblad
  • pitabröd
  • mynta
  • rökt paprikapulver

Gör så här

Falafel

  1. Mosa kikärtorna med en gaffel och blanda med quinoa, smulad fetaost, spiskummin och svartpeppar.
  2. Blanda samman med råriven morot, persilja och vitlök. Blandningen ska vara lite smetig och hålla ihop.
  3. Rulla till lite större köttbullar och stek i rikligt med olja eller fritera dem i en kastrull, ca en minut. De ska vara krispiga utanpå och saftiga inuti.

Tzatziki

  1. Strimla rädisa och äpple fint.
  2. Skär minigurkorna i skivor eller riv vanlig gurka, salta den och låt den rinna av lite i ett durkslag. Blanda yoghurt med riven vitlök och smaksätt med lite salt och svartpeppar.
  3. Rosta kumminfrön i en torr kastrull med lite flingsalt.
  4. Vänd samman yoghurt, gurka, rädisa, äpple och rostade kumminfrön.
  5. Lägg i salladsblad, falafel och tzatziki i pitabröden, toppa med mynta och pudra över lite rökt paprikapulver. Servera!