Mormor Edlas Ventlingebullar

Mormor Edlas Ventlingebullar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Kristina Ahlström
Kristina Ahlström

Mormor Edlas Ventlingebullar

Av: Kristina Ahlström

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

2 h

Saftigt och matigt brytbröd med bruna bönor, rödlök, timjan och massor av goda frön. 

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • rapsolja, att steka i
  • 0,5 dl färsk timjan
  • 250 g kokta bruna bönor, avrunna
  • 4,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12 g salt [2 tsk]
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 275 g rågsikt [5 dl]
  • 480 g vetemjöl special [8 dl]
  • 1 ägg
  • linfrön
  • pumpakärnor
  • solroskärnor
  • havrekärnor

Gör så här

  1. Hacka rödlöken fint och svetta den i lite rapsolja i en stekpanna, repa ca ½ dl timjan och rör ner, låt svalna.
  2. Mixa bruna bönor i mixern till ett mos. Späd med vatten. Värm så degvätskan blir 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan. Rör ut jästen.
  4. Tillsätt salt, olja, honung, rödlök och timjan. Rör om ordentligt.
  5. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  6. Häll ut degen och arbeta den lätt. Gör en stor rund bulle och kavla ut den till en rund tjock platta 32 cm i diameter. Se till att den blir jämn.
  7. Hitta mitten på brödet och gör en cirkel 10 cm i diameter. Skär igenom med kniv.
  8. Gör sedan en större cirkel 5 cm bred runt den inre cirkeln. Nu finns tre avdelningar. Skär fyra bullar genom ett kors i mitten bullen, utgå ifrån den och gör 8 bullar i nästa cirkel och 16 bullar i den yttersta.
  9. Låt jäsa 30 min.
  10. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och garnera med solrosfrön, pumpakärnor, havrekärnor och linfrön, allt växer på Öland! Grädda ca 30 min.