Janssons frestelse, Per Morbergs recept

ca 1 h 15 m
4 - 6
Janssons frestelse på Per Morbergs vis
Foto: Martin Löf

Per Morbergs recept på en krämig och god Janssons frestelse. En klassisk rätt till jul och påsk. Recept från Morberg lagar husmanskost.

Vilken dröm att få en krämig Janssons frestelse med rejäl smak av ansjovis och potatis som har det där lilla nätta tuggmotståndet. Och vilken vickning sen! /Per Morberg


6 november 2012
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
ca 1 h 15 m
4 - 6

Du behöver

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 250 g ansjovisfilé (2 burkar)
  • ansjovisspad från en av burkarna
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt.
  3. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
  5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och grädden blandad med mjölken.
  6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
  7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept