Ugnsstekt kronhjortsfilé med ostsås

Ugnsstekt kronhjortsfilé med ostsås
Foto: TV4

Ugnsstekt kronhjortsfilé med ostsås

Av: Monique - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

2h

Kronhjortsfilé ifrån trakten i skön harmoni med parmesanostsås och lågkolhydratsgratäng med rättika och vitlök. Serveras med en symfoni av körsbärstomater, persilje- och rödlökstoppad med dressing på macadamianötolja eller avokadoolja.

Moniques recept
Avokado med kantareller
Mörkchokladmousse

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kronhjortsfilé

  • 1 kg kronhjortsfilé
  • 4 msk kokosolja, (finns hos hälsokosten) (ekologisk)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 msk rosépeppar
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar

Lågkolhydratsgratäng

  • 500 g rättika, skalad och skivad i 5 mm tjocka skivor
  • 1 krm salt
  • 2 l vatten
  • 2 gula lökar, skalade i skivor
  • 3-5 klyftor vitlök, pressade (antal beroende på storlek)
  • 3 dl crème fraîche
  • 200 g färskost
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl cheddarost, riven (eller annan smakrik hårdost)

Parmesanostsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl parmesanost, färskriven
  • 1 tsk röd chilifrukt, urkärnad, hackad
  • 1-2 msk torrt vitt vin

Tomatsallad

  • 150 g körsbärstomater
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 1 rödlök, liten finhackad
  • 2 msk avokadoolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Kronhjortsfilé

  1. Värm ugnen till 120 grader.
  2. Smörj en ugnsform med 2 matskedar kokosfett alternativt smör.
  3. Smält 2 matskedar kokosfett i en stekpanna och bryn filén runtom.
  4. Lägg upp filén på ett fat och gnid in kryddorna.
  5. Lägg upp på ugnsformen och placera limeklyftorna runtom.
  6. Sätt i en ugnstermometer och grilla i ugnen tills termometern visar 60 grader.
  7. Ta ut och linda in i folie i ca 10 minuter.

Lågkolhydratsgratäng

  1. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter.
  3. Häll av vattnet.
  4. Varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.
  5. Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.
  6. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan.
  7. Gratinera gratängen i 1 till 1.5 timmar.
  8. När den börjar få färg och kännas mjuk, ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten.
  9. Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.

Tomatsallad

  1. Dela körsbärstomaterna.
  2. Blanda med persilja och rödlök.
  3. Lägg upp i små glas.
  4. Blanda olja, vinäger och svartpeppar.
  5. Häll lite dressing över varje sallad.

Parmesanostsås

  1. Häll crème fraiche i en kastrull och värm tills den blir rinnig.
  2. Lägg i osten och låt den smälta ihop med crème fraichen.
  3. Häll i grädde och chili, låt puttra några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och låt puttra ytterligare i några minuter.

Dryckestips
Tokolosh Merlot, Sydafrika, art.nr. 2057, 74 kr. Vinet har mycket av mörka bär, plommon, örter och mörk choklad.