Ädelolst med glöggmarinerade fikon

Ädelolst med glöggmarinerade fikon
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Ädelolst med glöggmarinerade fikon

7 ingredienser

1h 20 min

Ädelolst med glöggmarinerade fikon och rökt ren. Ost och fikon känner vi ju till att det är gott, men serverat så här där fikonen fått bada i glöggen och osten är mjukrörd tillsammans med rökt renkött blir det bättre än vad man någonsin kan föreställa sig. /Monika Ahlberg - Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

På bilden syns även Pepparkakssticks med lingonmousse

Ingredienser

  • 2 dl glögg
  • 3 färska fikon
  • 6-12 skivor vitt bröd
  • 150 g ädelost
  • 12 skivor rökt renstek
  • 1-2 dl blandade nötter (till exempel cashew och pistaschnötter)

Till garnering

  • ev salladsmix

Gör så här

  1. Koka ihop glöggen i en kastrull och reducera ner till något mindre än hälften.
  2. Skär fikonen i klyftor och lägg ner dem i glöggen och låt ta smak i ca 1 timme.
  3. Dela brödskivorna i trekanter på diagonalen eller ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått.
  4. Stek dem gyllene i smör på båda sidor i en panna på spisen.
  5. Mosa osten.
  6. Rosta nötterna i en torr inte allt för het panna.
  7. Fördela renstek, ost, fikon och nötter på varje brödskiva och garnera gärna med lite salladsskott.