Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap

Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap
Foto: Ann Lindberg

Du behöver

  • 1 kg pumpa, nettovikt 800 g
  • 1 st sötpotatis
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor (5 st för mer smak)
  • 1 msk smör
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1,5 l hönsbuljong
  • 3 dl visp- eller matlagningsgrädde
  • salt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • Balsamicosirap att ringla i soppan
  • Röda basilikablad
  • Ett gott bröd

Gör så här

  1. Skala och gröp ur pumpan. Ta bort kärnorna och skär köttet i mindre bitar.
  2. Skala sötpotatisen och skär den i bitar.
  3. Skala och grovhacka den gula löken och vitlöken.
  4. Hetta upp olja och smör i en gryta. Lägg ner pumpa, sötpotatis och löken. Låt fräsa i några minuter utan att det tar färg.
  5. Häll på buljongen och koka sakta tills grönsakerna är mjuka, cirka 20 minuter. Hit kan soppan förberedas i förväg.
  6. Mixa soppan, tillsätt grädden och värm.
  7. Häll eventuellt soppan i en stor urgröpt pumpa. Garnera med balsamikosirap samt röda basilikablad.
  8. Servera med ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept