Vaniljgratinerade rabarber

Mums med rabarber
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Vaniljgratinerade rabarber

Av: Monika Ahlberg

Från: Monikas bästa menyer - för våren

8 ingredienser

Rabarber och vanilj är en väl beprövad och synnerligen lyckad kombination. /Monika Ahlberg

Se fler recept från kokboken

Monikas bästa menyer - för våren

Ingredienser

portioner
  • 6-7 stjälkar rabarber
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 vaniljstång
  • 250 g vaniljkvarg

Till servering

  • vaniljglass
  • mandelspån

Gör så här

  1. Skölj och skala rabarberstjälkarna lätt.
  2. Dela rabarbern i 5 cm långa bitar. Är de mycket tjocka kan de även delas en gång på längden.
  3. Lägg stjälkarna i en ugnsfast form.
  4. Sätt in formen i ugnen på 225° i 5 minuter.
  5. Ta ut formen och sätt ugnen på grillvärme.
  6. Separera äggen i gulor och vitor i två skålar, vispa äggulor och socker pösigt.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  8. Snitta och gröp ur vaniljstången.
  9. Blanda ner fröna i äggulorna.
  10. Tillsätt kesellan och vänd ner äggvitan.
  11. Häll blandningen över rabarbern och gratinera i ugn på grillvärme i 5 minuter.
  12. Rosta den flagade mandeln i en torr inte alltför het panna.
  13. Strö den över den gratinerade rabarbern och servera med vaniljglass.