Vietnamesisk nudelsallad med biff

20 min + marinering
4
Vietnamesisk nudelsallad med biff
Foto: Jonny Lindh

Fräsch nudelsallad med citrongräsmarinerad biff som jag åt jag för första gången på en vietnamesisk restaurang i Paris i början av nittiotalet. Det är utan tvekan en av mina älsklingsrätter - alla kategorier. Recept från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

16 augusti 2011
Visa mer
20 min + marinering
4

Du behöver

  • 400 g utskuren biff
  • 2 msk rapsolja, ca

Marinad

  • 3 klyftor vitlök
  • 2 citrongräs (endast den vita delen)
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk farinsocker

Nudelsallad

  • 150 g tunna risnudlar
  • 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 0,5 rödlök
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 100 g jordnötter
  • 250 g hackad blandad sallad
  • 150 g färska böngroddar
  • 150 g rivna morötter (ca 3 dl)

Nuoc cham-sås

  • 1 röd chili
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 5 msk strösocker
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
  • 1-2 lime, till servering

Gör så här

  1. Kött och marinad
    Skär köttet i tunna strimlor.
  2. Pressa vitlöken till marinaden.
  3. Krossa och finhacka citrongräset.
  4. Blanda med fisksåsen och sockret.
  5. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.
  6. Nuoc cham-sås
    Kärna ur och strimla chilin.
  7. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
  8. Nudelsallad
    Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  9. Skölj dem i kallt vatten.
  10. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.
  11. Skiva salladslöken och rödlöken tunt.
  12. Grovhacka myntan och koriandern.
  13. Finhacka jordnötterna.
  14. Kött
    Värm lite olja i en stekpanna.
  15. Stek köttet i några minuter tills det får färg.
  16. Vid servering
    Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.
  17. Fördela nudlarna i skålarna.
  18. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.
  19. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept