Tofu- och grönsakswok

Vegetariska dagen
Foto: Jonny Lindh

Här brukar jag helt enkelt röja ur grönsakslådan i kylskåpet och ta vad som finns. Det blir alltid ett lyckat resultat. I receptet har jag tagit med en massa olika grönsaker, men det är ingen katastrof om man inte har alla hemma. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Mirin är ett sött risvin. Alkoholfritt finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, i asiatiska hyllan.

Se fler recept från

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter


31 januari 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 350 g hård tofu, ca
  • 200 g fullkornsnudlar
  • 1 st röd chili
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st medelstor morot
  • 0,5 st röd paprika
  • 0,5 st grön zucchini
  • 0,5 st gul zucchini
  • 100 g sparris
  • 0,5 st broccolistånd
  • 0,25 st blomkålshuvud
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 4 msk rapsolja
  • 100 g sockerärter
  • 100 g minimajs
  • 100 g salta cashewnötter, ca

Marinad

  • 0,5 dl japansk soja
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • 2 msk mirin
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk riven färsk ingefära

Gör så här

  1. Skär tofun i kuber.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden.
  3. Häll den över tofun och blanda försiktigt.
  4. Låt stå övertäckt i kylen i minst 1 timme men helst över natten.
  5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Häll av vattnet.
  7. Kärna ur och finhacka chilin.
  8. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Skala och skär moroten i sneda skivor.
  10. Kärna ur och skär paprikan i bitar.
  11. Dela zucchinin på längden och skär den i halvmånar.
  12. Skär sparrisen i bitar.
  13. Bryt sönder broccolin och blomkålen i små buketter.
  14. Häll bort marinaden från tofun men spara den.
  15. Värm ca 2 msk olja i en wok eller stekpanna.
  16. Lägg ner tofun och stek tills den har en krispig yta.
  17. Lägg åt sidan.
  18. Rengör stekpannan och värm ytterligare 2 msk olja.
  19. Lägg ner vitlök, chili och ingefära och stek i ca 1 minut.
  20. Tillsätt alla grönsaker och stek i ytterligare några minuter eller tills de mjuknar.
  21. Lägg i nudlarna och rör om.
  22. Tillsätt marinaden och blanda väl.
  23. Vänd försiktigt ner tofun.
  24. Strö över nötterna och servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept