Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Vit chokladmousse med mandarinkompott

6 - 7
Vit chokladmousse med mandarinkompott
Foto: TV4
6 - 7

Du behöver

Mandarinkompott

  • 8 mandariner
  • 1 vaniljstång
  • 150 g mandarinjuice, (1,5 dl)
  • 45 g strösocker, (0,5 dl)
  • 1 lime
  • 3 stjärnanis

Mandelsmuldeg

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 30 g strösocker, (2 msk)
  • 120 g vetemjöl, (2 dl)
  • 60 g mandelmjöl, (1 dl)
  • 8 g vaniljsocker

Vit chokladmousse

  • 120 g vit choklad
  • 300 g grädde, (3 dl)
  • 60 g äggula, (4)
  • 50 g vatten, (0,5 dl)
  • 50 g strösocker, (0,5 dl)

Gör så här

  1. Mandarinkompott
    Skala mandarinerna med en vass kniv så att den vita hinnan följer med. Filea varje klyfta och lägg filéerna i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis och koka upp. Plocka upp vaniljstång och stjärnanis, häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan för att svalna.
  3. Mandelsmuldeg
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ställ åt sidan så allt svalnar.
  4. Mousse
    Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Vispa grädden till medelfast konsistens. Lägg äggulorna i en bunke och koka upp vatten och socker i tre minuter.
  5. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp. Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt. Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken. Blanda väl och låt svalna.
  6. Montering
    Varva mandelsmulor och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme. Toppa med mandarinkompott strax före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept