Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Chokladmousse med daim

ca 3 h
4 - 6
Chokladmousse med daim
Foto: TV4
Från Mitt kök

Krämig chokladmousse gjord på mörk choklad toppas med krossad daim, lättvispad grädde och siktad kakao. Enkel och god dessert som går bra att förbereda dagen innan.

Du kan även göra sockerlagen på lika delar socker och vatten, som Roy gör i inslaget. Då behöver du koka ner den under längre tid.

27 januari 2015
Visa mer
ca 3 h
4 - 6

Du behöver

Mörk chokladmousse

  • 150 g vispgrädde, (1,5 dl)
  • 150 g mörk choklad, 70 %
  • 150 g vispgrädde, (1,5 dl)
  • 80 g äggula, (4)
  • 30 g strösocker, (2 msk)
  • 15 g vatten, (1 msk)

Garnering

  • 200 g vispgrädde
  • 1 dubbeldaim
  • kakao, att sikta över

Gör så här

  1. Vispa 1,5 deciliter grädde och ställ in den i kylen.
  2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
  3. Koka upp 1,5 deciliter grädde och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät och fin tryffel. Ställ åt sidan i rumstempereratur.
  4. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker samt vatten och häll genast ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Vispa tills det blir ett fint skum.
  5. Vänd ner tryffeln och därefter grädden i äggsmeten. Blanda tills det blir en slät och fin mousse. Fördela moussen i önskade dessertglas och låt stå i kylen minst 2-3 timmar. Går bra att göra dagen innan och förvara i kylen.
  6. Servera sen desserten med lite lättvispad grädde, krossad daim och pudra på lite kakao.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept