Ugnsbakad torsk på bädd av spenat och morot

45 min
4
Ugnsbakad torsk på bädd av spenat och morot
Foto: TV4
45 min
4

Du behöver

  • 800 g torskrygg eller torskfilé
  • 0,5 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 250 g djupfryst bladspenat, upptinad och avrunnen
  • 2 morötter
  • 2 schalottenlökar
  • 12 svarta oliver
  • 0,5 citron, pressad saft
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • citron, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
  3. Ställ in fisken i ugnen i 4-5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
  4. Riv morötterna och löken grovt och dela oliverna i halvor.
  5. Fräs spenat, morötter och lök i en stekpanna med olivolja, i 2-3 minuter. Tillsätt därefter oliverna och ställ åt sidan.
  6. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Hacka nötterna grovt.
  7. Häll ströbrödet i en skål, rör i citronskal, persilja, timjan, nötter och olivolja. Salta och peppra.
  8. Smörj en ugnsform med rikligt med olivolja. Lägg i spenatblandningen, salta, peppra och droppa citronsaft på fiskens båda sidor och lägg den sedan i formen. Fördela ströbrödsblandningen på fisken och droppa över olivolja.
  9. Ställ formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter. Servera fisken i ugnsformen med några fina citronskivor som dekoration.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept