Helrostad kyckling med rosésallad

1 h 15 min
4
Helrostad kyckling med rosésallad
Foto: TV4
Från Mitt kök

Denna kyckling sköter sig själv i ugnen! Perfekt att snabbt svänga ihop och sedan göra något annat när den tillagas. Ut kommer en ljuvligt doftande kyckling med citron, vitlök och örter. Servera med gräddsås gjord på skyn och rosésallad med hyvlad parmesan.

19 februari 2015
Visa mer
1 h 15 min
4

Du behöver

  • 1 hel kyckling, à ca 1,3 kg
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 rivna vitlöksklyftor
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 citron, zest och saft
  • 2 dl grädde

Sallad

  • 1 rosésalladshuvud
  • 250 g miniplommontomater/cocktailtomater
  • 50 g parmesanost
  • 60 g pinjenötter, rostade
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka timjanen. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik.
  3. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1 timme. Innertempertur vid benet ska vara 70 grader när kycklingen är klar. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
  4. Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
  5. Bryt eller skär rosésalladen i munsstora bitar. Halvera tomaterna och hyvla parmesanosten. Lägg i en salladsskål. Rör samman olivolja, vinäger, honung, persilja och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll dressingen över salladen och blanda runt försiktigt. Strössla på rostasde pinjenötter och servera salladen tillsammans med kycklingen och såsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept