Jan Hedhs kardemummaknutar

Jan Hedhs kardemummaknutar
Foto: TV4
Från Mitt kök

Jan Hedhs kardemummaknutar gjord på hans klassiska vetedeg. Idealisk degtemperatur 26–28 grader.

Se fler recept ur

Mitt kök


9 september 2011
30

Du behöver

Fördeg

  • 700 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller vitt dinkelmjöl
  • 25 g strösocker
  • 500 g mjölk
  • 75 g jäst

Bortgörning

  • 1300 g fördeg
  • 500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
  • 175 g strösocker
  • 20 g havssalt
  • 20 g kardemumma, stött i mortel
  • 50 g ägg (1 st)
  • 250 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 500 g smör
  • 500 g mandelmassa
  • 80 g kardemumma, grovmalen
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g vetemjöl

Gör så här

  1. Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.
  2. Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.
  3. Kavla ut degen cirka 4 mm tjock och bred som ett A4 ungefär. Bred ut fyllningen i mitten och vik in degen över den. Vänd degplattan så att skarven kommer underst. Sporra ut cirka remsor, vrid dem i handen och knyt ihop. Lägg i formar och pensla med ett uppvispat ägg. Låt bullarna jäsa i ungefär en timme. Sätt ugnen på 230 grader och grädda bullarna gyllenbruna, cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Jan Hedh

Visa alla recept från Jan Hedh

Fler från Mitt kök

Visa alla recept från Mitt kök